Antropologia alimentației

[Lector: Monica Stroe]

Hrana este nu doar bună de mâncat, ci și, în cuvintele lui Levi-Strauss, „bună de gândit”. Plecând de la premisa că hrănirea este unul dintre actele biologice ale căror implicații se fac resimțite la nivel micro și macrosocial, cursul le propune studenților re-examinarea hranei “de la fermă la furculiță”, mai exact a semnificațiilor sociale și culturale ale modurilor de producție, preparare, schimb și consum alimentar contemporan.

Vom începe prin familiarizarea cu teoriile clasice și cu autorii care au conturat studiul antropologic al alimentației (Claude Levi-Strauss, Mary Douglas, Jack Goody, Sydney Mintz, Marvin Harris). Utilizând cadrul teoretic general, în a doua parte a cursului vom interoga evoluția contemporană a sistemelor alimentare, cu accent pe politicile hranei și practicile microsociale. Printre temele puse în discuție se regăsesc: relația dintre hrană și clasă sau gen, distincția socială, identitățile colective, tabu-urile alimentare, contraculturile alimentare, gentrificarea hranei, formarea gustului, hrana ca patrimoniu imaterial, public și privat în alimentație.

Prin discuții aplicate, cursul va arăta cum antropologia contribuie la înțelegerea unor tematici precum activismul alimentar, disputa din jurul organismelor modificate genetic, tabu-ul ebraic al consumului cărnii de porc, relația dintre zahăr, clasă și istoria colonială, diete, securitate alimentară, Slow Food și fast-food, tradiție și inovație alimentară, show-urile gastronomice TV și popularitatea figurii chef-ului, certificările de calitate ale produselor alimentare, consumul de alcool, popularitatea recentă a burgerilor gourmet etc.

Cursul se bazează pe o bibliografie variată destinată studiului individual și pe un vast material multimedia (filme, documentare, spoturi). Studenții vor fi ghidați în conceperea și derularea unei cercetari individuale pe o temă la alegere.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: