Constantin Vică

11377227_10153255955186273_4171477343262065343_nLect. Dr. Constantin VICĂ (cadru didactic asociat)

Constantin Vică este lector universitar la Facultatea de Filosofie și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București. În 2011 a obținut titlul de doctor al Universității din București cu o teză despre filosofia și etica internetului și world wide web-ului. A participat la stagii de cercetare la Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics – University of Oxford, Hokkaido University -Sapporo, Japonia și Université Paris-Est Créteil.

A publicat diverse articole despre internet și ameliorarea cognitivă, Inteligența Artificială și etica viitorului, etica motoarelor de căutare, epistemologia și politica datelor deschise, dialectica digitală, politica piraților, evoluția limbajelor de programare, roboții ca asistenți și companioni, brevete și dreptatea globală, conflictul dintre instituțiile proprietății intelectuale și normele informale online. A publicat, printre altele, în revistele Science and Engineering Ethics, International Journal of Social Robotics, Ethics in Biology, Engineering and Medicine, Sfera politicii, Public Reason etc. Este prezent în volumele colective Contemporary Debates in Bioethics: European Perspectives (Sciendo/DeGreuyter), Critică, marginalitate, cinism, Etica cercetării și proprietatea intelectuală (Editura UB). A co-editat, alături de Mircea Flonta și Emanuel-Mihail Socaciu, volumul Filosofia științelor umane. In memoriam Mihail Radu Solcan (Editura Universității din București, 2015). A editat, în 2019, Vremuri noi, vremuri vechi. Jurnal 2007–2013 de Mihail Radu Solcan, primul filosof-programator din România, poliglot și polimat.
Este coautor al manualului de Etică și integritate academică din România (2018), în acces deschis aici: https://deontologieacademica.unibuc.ro/wp-content/uploads/2018/11/Etica-si-integritate-academica.pdf.

Curs predatCultură digitală

%d bloggers like this: