Gruia BĂDESCU

portretGruia Bădescu este cercetător asociat la Universitatea din Oxford. Atât cercetarea cât și practica sa profesională în urbanism și dezvoltare urbană sunt centrate pe relația dintre spațial și social, explorând tematici precum reconstrucția urbană, spațiul public, orașul post-socialist, orașul post-conflict, cu un focus pe legătura dintre transformări urbane și procesul de a lucra cu un trecut dificil.

A absolvit în 2009 masterul de design urban și științe sociale al Cities Programme de la London School of Economics and Political Science (LSE) și a făcut doctoratul la Centrul de Cercetări pe Conflicte Urbane de la Universitatea din Cambridge. Teza sa de doctorat a explorat legătura dintre urbanism și emoții politice în reconstrucția urbană din fosta Iugoslavie. În prezent este cercetător în cadrul echipei proiectului AHRC-Labex ”Criminalizarea trecuturilor dictatoriale din Europa și America Latină în perspectivă globală”. Proiectul lui Gruia analizează comparativ și transnațional circulatia practicilor de memorializare a centrelor de detenție în sudul Americii Latine și în Europa de Sud-Est. Pe lângă cercetare, a lucrat în design urban și dezvoltare urbană în România, Georgia, Armenia și Republica Moldova. Din 2012, a ținut cursuri și seminarii la Cambridge,a organizat pentru LSE ateliere interdisciplinare de urbanism la Sarajevo și București, iar din 2015 a fost Lector în Geografie Umană la Universitatea din Oxford, unde acum este cercetător.

Ultimele publicații apărute sunt articolul ‘(Post) colonial Encounters in the Post-Socialist City: Reshaping Urban Space in Sarajevo’ (2016) apărută în Geografiska Annaler: Series B, Human Geography, 98 (4), pp. 321-329 și capitolul ‘Post-War Reconstruction in Contested Cities: Comparing Urban Outcomes in Sarajevo and Beirut’ (2017), apărut în cartea Rethinking Planning and Urban Geopolitics in Contested Cities, editori Jonathan Rock-Rokem and Camilo Boano, London: Routledge.

Cursuri predate: Teritoriu și politici ale spațiului

%d bloggers like this: