Monica Stroe

69456431_367170874184630_17486654402985984_nLect. Monica Stroe

Monica Stroe este lector în antropologie în cadrul Departamentului de Sociologie al SNSPA. A absolvit un master în Nationalism Studies la Central European University Budapesta și este doctor în sociologie din 2012. A beneficiat de burse și stagii de formare la Goldsmiths College (University of London), Universitatea din Perugia (Italia), Universite Libre Bruxelles, Observatoire des Politiques Culturelles Grenoble, Universitatea din Trieste (Italia). Are o experiență de cercetare de peste 12 ani, timp în care a lucrat la Centrul de Studii și Cercetări în Domeniul Culturii, în cercetare academică, cercetare de piață și ca cercetător independent. Din 2017 face parte din echipa de coordonare a rețelei academice Border Crossings Network și predă cursuri de cercetare etnografică la Școala de Vară de Antropologie de la Konitsa (Grecia). Este din 2011 colaboratoare a think tank-ului Yellow Window (Antwerp).

Are cercetări publicate despre despre peisaje culturale, agricultura de semi-subzistență și politici agricole, patrimoniu alimentar, etnicitate și politici identitare. Interesele sale de cercetare în prezent includ relația dintre alimentație și clasă socială, consum și senzorialitate, antreprenoriatul alimentar și consumul. Cele mai recente publicații ale sale sunt Gustul locului: producția de peisaje culturale agro-alimentare în sudul Transilvaniei (Ed. Tritonic 2016), In Search of Eligibility: Common Agricultural Policy and the Reconfiguration of Hay Meadows Management in the Romanian Highlands (Martor Journal 2016), Geografii alimentare etnice în satele săsești (In R. Anghel, O. Oltean, C. Schuster, eds., Reinventând Germanitatea: etnicizare, mobilitate si imprumut cultural la marginea Europei. București: Tritonic 2018), Preserves exiting socialism: Authenticity, anti-standardization and middle class consumption in postsocialist Romania (In Approaching Consumer Culture: Global Flows and Local Contexts. Evgenia Krasteva-Blagoeva, ed., Springer 2018), Rural Communities and Traditional Ecological Knowledge (In Carole Crumley, Tommy Lennartsson and Anna Westin, eds., Issues and Concepts in Historical Ecology: The Past and Future of Landscapes and Regions. Cambridge University Press 2018, cu Anamaria Iuga, Anna Westin, Bogdan Iancu, Hakan Tunon).

Cursuri predate: Antropologia alimentației; Cultură materială; Metode de elaborare a lucrării de dizertație; Seminar de cercetare aplicată.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: