Cursuri si cadre didactice

 

DISCIPLINE STUDIATE (click pe numele cursurilor pentru descriere)

 

CADRE DIDACTICE

Prof. Dr. Vintilă MIHĂILESCU (fondatorul masterului; 1951-2020)

DOR_20180217_1319DOR_20180217_1319

foto: Alex Gâlmeanu pentru DoR

Vintilă Mihăilescu a fost profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În 1993 obţine titlul de Doctor în Psihologie, cu teza „Ungureni şi pamînteni. O analiză etnopsihologică”. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Franţa, Elveţia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria şi Bulgaria. A desfăşurat o intensă activitate de cercetare la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Domeniile sale de specializare sunt: etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor. Dintre lucrările sale menţionăm: Fascinaţia diferenţei (1999), Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Paysans de l’histoire (coautor, 1992), Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania (2002), Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2006), Etnografii urbane: cotidianul văzut de aproape (2009, coordonator), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului: note de antropologie publică (2013), Conditia romă şi schimbarea discursului (2014, coordonat împreună cu Petre Matei). Din 2005 până în 2010 a fost directorul Muzeului Țăranului Român. În 2006 a fost decorat de Preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române. Ultimele volume apărute au fost Hotel Ambos Mundos. Eseu de antropologie borgesiană (2017), Etnogeneză și țuică (2018), În căutarea corpului regăsit. O (auto)etnografie a spitalului (2019) și Acasă în lume (apărută postum, în 2020, co-editor cu Ioana Tudora).


1536654_646068525466210_2142401860_nConf. Dr. Cătălin Augustin STOICA

Este conferențiar universitar doctor la Departamentul de Sociologie, Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. În 2005 obţine titlul de Doctor în Sociologie la Universitatea Stanford din SUA. La Facultatea de Ştiinţe Politice este titular de curs al disciplinelor Metode și tehnici de cercetare socială, Stratificare şi inegalităţi sociale, Metodologia anchetei sociologice și Antropologie economică. Este autorul a peste 15 articole și studii apărute în reviste și volume de specialitate în România și străinătate. Printre cele mai importante studii publicate se numără: “Capitalism post-comunist a la roumaine?” (2017), “Old Habits Die Hard? An Exploratory Analysis of Communist-era Social Ties in Post-Communist Romania” (2012), “‘Our Martyrs of 1989 Did not Die for This!’: Political Capitalism in Post-Communist Romania” (2012), “Faţetele multiple ale nemulţumirii populare: o schiţă sociologică a protestelor in Piaţa Universităţii din ianuarie 2012” (2012), “Once Upon a Time There Was a Big Party: The Social Origins of the Romanian Communist Party” (2005, 2006), “From Good Communists to Even Better Capitalists? Entrepreneurial Pathways in Post-Socialist Romania” (2004), “Re-Membering Romania: Contested Memories and Empty Pedestals” (co-autor, 2004), “Romania’s Failed Attempt at a Revolutionary Myth: Performances and Rituals of Degradation in Ceausescus’ Trial” (1999), România continuă. Schimbare și adaptare în comunism și postcomunism (2018). Alături de Vintilă Mihăilescu a coordonat volumul “Iarna vrajbei noastre: Protestele din Romania, ianuarie-februarie 2012”. Este coautor al Manualului de Sociologie pentru clasa a XI-a (2006). În perioada 2007-2015 a fost Director General al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS).

Cursuri predate: Antropologie economică


BIancuLect. Dr. Bogdan IANCU

Bogdan Iancu este lector universitar doctor la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. În 2011 a obținut titlul de doctor în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia. A participat la stagii de pregătire şi cercetare la Université Libre de Bruxelles , Paris-X Nanterre, Universita degli Studi di Perugia, Swedish Biodiversity Centre – Uppsala. A participat la cercetări de teren finanţate prin CNCSIS, AFCN, ANCS – Wallonie Bruxelles International.

A publicat (în) și editat volume de specialitate precum “Dobrogea. Identități și crize” (coord. Paideia 2009), “Prima mea călătorie în străinătate” (coord. Art. 2010), “Noi culturi. Noi antropologii” – Lucrările celei de-a VII-a conferințe anuale a Societății de Antropologie Culturală din România (coord. împreună cu Vintilă Mihăilescu şi Monica Stroe, Humanitas. 2012), “La masă cu oamenii Deltei. O cartografiere a practicilor gastronomice (coord. împreună cu Monica Stroe, Coresi 2012), “The Material Culture (Re)Turn in Anthropology: Promises and Dead-ends” (coord., Humanitas 2013), “Modes of appropriation and social resistance/ Moduri de apropiere si rezistenta sociala” (coord. împreună cu Gabriel Troc, Tritonic, 2015).

Cele mai recente publicații includ: Locuirea în spații disputate. Case naționalizate, retrocedări și evacuări în București (în Cristina Boboc et al., coord., “De la stradă la ansambluri rezidențiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureștiul contemporan”, Pro Universitaria, București  2016, cu Cosmin Manolache); From Peasant Workers to Amenity Migrants. Socialist Heritage and the Future of Mountain Rurality in Romania (în Journal of Alpine Research 2017, cu Andrea Membretti), Rural Communities and Traditional Ecological Knowledge (In Carole Crumley, Tommy Lennartsson and Anna Westin, eds., Issues and Concepts in Historical Ecology: The Past and Future of Landscapes and Regions. Cambridge University Press 2018, cu Anamaria Iuga, Anna Westin, Bogdan Iancu, Hakan Tunon) și Ethnographic and Observational Turn in Contemporary Roma Representations (In Irina Trocan ed., “Romanian Cinema Inside Out: Insights on Film Culture, Industry and Politics 1912-2019”. Editura Institutului Cultural Român, 2019, cu Ileana Szasz).

Cursuri predate: Practica etnografică; Antropologie vizuală; Cultură materială


69456431_367170874184630_17486654402985984_nLect. Dr. Monica STROE

Monica Stroe este lector în antropologie în cadrul Departamentului de Sociologie al SNSPA. A absolvit un master în Nationalism Studies la Central European University Budapesta și este doctor în sociologie din 2012. A beneficiat de burse și stagii de formare la Goldsmiths College (University of London), Universitatea din Perugia (Italia), Universite Libre Bruxelles, Observatoire des Politiques Culturelles Grenoble, Universitatea din Trieste (Italia). Are o experiență de cercetare de peste 12 ani, timp în care a lucrat la Centrul de Studii și Cercetări în Domeniul Culturii, în cercetare academică, cercetare de piață și ca cercetător independent. Din 2017 face parte din echipa de coordonare a rețelei academice Border Crossings Network și predă cursuri de cercetare etnografică la Școala de Vară de Antropologie de la Konitsa (Grecia). Este din 2011 colaboratoare a think tank-ului Yellow Window (Antwerp).

Are cercetări publicate despre despre peisaje culturale, agricultura de semi-subzistență și politici agricole, patrimoniu alimentar, etnicitate și politici identitare. Interesele sale de cercetare în prezent includ relația dintre alimentație și clasă socială, consum și senzorialitate, antreprenoriatul alimentar și consumul. Cele mai recente publicații ale sale sunt The foodie flâneur and the periphery of taste in Bucharest’s street food scene (În Edwards, F., Gerritsen, R., & Wesser, G., eds.), Food, Senses and the City. (Routledge 2021), Gustul locului: producția de peisaje culturale agro-alimentare în sudul Transilvaniei (Ed. Tritonic 2016), In Search of Eligibility: Common Agricultural Policy and the Reconfiguration of Hay Meadows Management in the Romanian Highlands (Martor Journal 2016), Geografii alimentare etnice în satele săsești (In R. Anghel, O. Oltean, C. Schuster, eds., Reinventând Germanitatea: etnicizare, mobilitate si imprumut cultural la marginea Europei. București: Tritonic 2018), Preserves exiting socialism: Authenticity, anti-standardization and middle class consumption in postsocialist Romania (In Approaching Consumer Culture: Global Flows and Local Contexts. Evgenia Krasteva-Blagoeva, ed., Springer 2018), Rural Communities and Traditional Ecological Knowledge (In Carole Crumley, Tommy Lennartsson and Anna Westin, eds., Issues and Concepts in Historical Ecology: The Past and Future of Landscapes and Regions. Cambridge University Press 2018, cu Anamaria Iuga, Anna Westin, Bogdan Iancu, Hakan Tunon).

Cursuri predate: Antropologia alimentației; Cultură materială (seminar); Metode de elaborare a lucrării de dizertație; Seminar de cercetare aplicată.


radu umbres master antropologieLect. Dr. Radu UMBREȘ

Radu Umbreș este antropolog specializat in abordari cognitive si interdisciplinare in stiintele socio-umane. Este licențiat în sociologie al Universității din București, master în sociologie al Universității din Oxford, și doctor în antropologie socială al University College London. A fost cercetător post-doctoral în cadrul Institutului Jean Nicod, Ecole Normale Superieure din Paris, sub coordonarea lui Dan Sperber, și cercetător post-doctoral în cadrul Colegiului Noua Europă. A susținut cursuri, seminarii si prelegeri invitate în cadrul Universității din București, University College London, Ecole Normale Superieure, și New School NY. Este autorul unei cărți despre antreprenoriat si migrație în România rurală (Lumen 2007), precum și a unor articole și capitole în cărți editate. Prima sa monografie – Living with Distrust. Morality and cooperation in a Romanian village – va fi in curand publicata de Oxford University Press.

Cursuri predate: Introducere în antropologie; Antropologie cognitivă; Antropologia rudeniei


Andrei-740

Asist. dr. Andrei MIHAIL

Andrei Mihail este doctor în sociologie al SNSPA, cu o teză despre realitățile sociale bolii renale și a transplantului în rândul persoanelor cu grefă din România. Cartea sa, Aproape Oameni: Experiența Socială a Transplantului Renal, este una dintre primele lucrări de antropologie medicală din mediul universitar românesc. În ultimii ani, a fost tot mai interesat de antropologia sportului. Astfel, în 2018, a obținut o bursă FIFA acordată de Centrul Internațional de Studii în domeniul Sportului (CIES) din Neuchâtel pentru a documenta istoriile sociale ale stadioanelor muncitorești din București. În paralel, Andrei s-a implicat în nenumărate activități extra-academice. În trecut, a fost coordonatorul rubricii Balonul e Profund din revista Scena 9 pe care a transformat-o într-un proiect de sine stătător, Revista Stadion. Acum mai lucrează și la realizarea unui podcast despre suporterii echipelor de tradiție ale fotbalului bucureștean. Concomitent, Andrei a participat în mai multe cercetări non-academice dedicate sănătății și activităților sportive și de recreere din oraș. Crede că legătura dintre cele două ar trebui întărită în peisajul politicilor publice locale ca formă de acces democratic la un stil de viață sănătos și la un oraș plăcut de toți locuitorii săi.

Cursuri predate: Practica etnografică (seminar), Antropologia corpului (seminar), Metode de elaborare a dizertației (seminar).


207597046_161544596028739_7179208183552756095_n

Dr. habil. Remus Gabriel ANGHEL

Remus Gabriel Anghel, dr. habil., este cercetător științific principal la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj. A obținut doctoratul la universitatea din Bielefeld (Germania) în anul 2009 în cadrul Școlii Doctorale în Istorie și Sociologie și a Institutului pentru Studiul Societății Globale. A beneficiat de burse și sejururi academice la Central European University (Budapesta), bursă DFG la Universitatea din Bielefeld (Germania), bursă Marie Curie la Fieri (Torino), bursă NEC (București), bursă Erste Stiftung (Viena), sejururi la Universitatea din Trento (Italia), Max Planck Institute for the Study of Ethnic and Religious Diversity (Göttingen).

A fost implicat de-a lungul anilor în analiza migrației (în cazul migrației românești), a transnaționalismului migranților, a efectelor, adesea paradoxale ale migrației. O a doua temă importantă de cercetare este cea a etnicității și minorităților etnice, în special a modului în care se schimbă relațiile etnice în contexte migratorii. A realizat cercetări în Germania, Italia, România și Bulgaria. La ora actuală este interesat de analiza modurilor diverse în care se produce migrația de întoarcere și care sunt tipurile de schimbări sociale care apar în societăți de origine. Este inițiatorul și a fost directorul Centrului pentru Studiul Comparativ al Migrației la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj între 2011 și 2021. De-a lungul timpul derulat proiecte de cercetare individuale precum și proiecte de cercetare mari. La ora actuală conduce un proiect în care analizează efectele migrației de întoarcere în IT și agricultură.

Publicațiile realizate de-a lungul anilor s-au subsumat a două teme mari: migrație și etnicitate. Pe tema migrației și transnaționalismului a publicat volumele:  Sociologia Migrației. Teorii și Studii de Caz Românești, Polirom 2009 (împreună cu István Horváth, volum editat); Romanians in Western Europe. Migration, Status Dilemmas and Transnational Connections, Lexington Books 2013. Ambele reprezintă printre primele volume destinate migrației românești. În volumul Transnational Return and Social Change. Hierarchies, Identities and Ideas. Anthem Press 2019, editat împreună cu Margit Fauser și Paolo Boccagni, lansează o agendă de cercetare în analiza proceselor de migrație de întoarcere într-un context comparativ. Pe tematica minorităților etnice a publicat împreună cu Ottmar Trașcă volumul Un Veac Frământat. Germanii din România după 1918 (volum editat) unde analizează istoria complicată a etnicilor germani din România. De asemenea, împreună cu Ovidiu Oltean și Christian Schuster a editat volumul Reinventând Germanitatea. Etnicizare, Mobilitate și Împrumut Cultural la Marginea Europei unde analizează procesul paradoxal prin care populația negermană din diverse regiuni din România revendică o identitate germană. A publicat de asemenea articole în jurnale precum Journal of Ethnic and Migration Studies; Population, Space and Place; Journal of Immigrant and Refugee Studies; Comparative Southeast European Studies, Studia Sociologia, precum și în cărți apărute la Amsterdam University Press sau Edward Elgar, unde a tratat migrația membrilor comunităților etnice din România: romi, croați, germani sau maghiari, precum și migrația iregulară din România.

Curs predat: Antropologie politică


Dr. Alexandru DIdincoviciNCOVICI (cadru didactic asociat)

Alexandru Dincovici lector asociat la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Licențiat în științe politice și sociologie, a absolvit masteratul de Antropologie din cadrul SNSPA și este doctor în sociologie din 2013. Predă din 2013 cursul de Antropologie Medicală în cadrul Masterului.
Interesele sale de cercetare se învârt în jurul antropologiei corpului, încorporării, antropologiei medicale, sportului, fenomenologiei și tehnologiei.
Este membru al Societății Sociologilor din România, unde a fondat secțiunea de Sociologia Corpului, și membru al Societăţii de Antropologie Socială şi Culturală (SASC).

Cursuri predate: Antropologia corpului


portretDr. Gruia BĂDESCU (cadru didactic asociat)

Gruia Bădescu este cercetător la Universitatea din Konstanz, unde este bursier Alexander von Humboldt, precum și lector invitat în cadrul Masteratului de Antropologie al SNSPA. Atât cercetarea cât și practica sa profesională în urbanism și dezvoltare urbană sunt centrate pe relația dintre spațial și social, examinând tematici precum reconstrucția urbană, spațiul public, orașul post-socialist, orașul post-conflict, cu un focus pe legătura dintre transformări urbane și procesul de a lucra cu un trecut dificil. Este absolvent al Masterului de design urban și științe sociale al Cities Programme de la London School of Economics and Political Science (LSE) și a făcut doctoratul la Centrul de Cercetări pe Conflicte Urbane de la Universitatea din Cambridge. Teza sa de doctorat a explorat legătura dintre reconstrucție urbană și procese de memorie în fosta Iugoslavie. Între 2015 și 2018, a fost cercetător în cadrul echipei proiectului AHRC-Labex ”Criminalizarea trecuturilor dictatoriale din Europa și America Latină în perspectivă globală”, unde a analizat comparativ și transnațional circulatia practicilor de memorializare a centrelor de detenție în sudul Americii Latine și în Europa de Sud-Est. Pe lângă cercetare, a lucrat în design urban și dezvoltare urbană în România, Georgia, Armenia și Republica Moldova. Din 2012, a ținut cursuri și seminarii la Cambridge, a organizat pentru LSE ateliere interdisciplinare de urbanism la Sarajevo și București, iar după 2015 a fost Lector la Universitatea din Oxford. Din 2018 lucrează la Universitatea din Konstanz, iar la SNSPA ține din 2016 cursuri de antropologie a spațiului și a orașului, precum și despre identități și conflict.

Cursuri predate: Teritoriu și politici ale spațiului


11993152_1027072890658869_1249607967_oDr. Ileana SZASZ

Ileana Szasz este doctor în sociologie cu o cercetare care vizează procesul producției al documentarelor în contextul relației de rudenie între documentarist și subiecți. Lucrează ca regizor în proiecte de cercetare socială prin metode vizuale precum web documentarul Bucharest Housing Stories (Case Vii). De peste zece ani produce materiale video de documentare pentru organizații din zona culturală și nonprofit și este unul din trainerii Asociației Vira ai atelierelor Primul Meu Film Documentar.

În ultimii ani a fost implicată în editarea, realizarea imaginii și regizarea unor filme documentare selectate și premiate în festivale de film internaționale precum  Visions du Réel, EntreVues Film Festival, Festival Internacional de Film y Architectura (FICARQ), Next Film Festival, Festivalul de Film Astra, One World și UrbanEye.

În prezent desfășoară o cercetare post doctorală pentru International Centre for Sport Studies (CIES) pe tema fotbalului feminin în România.

Curs predatAntropologie vizuală (seminar)

%d bloggers like this: