Cursuri si cadre didactice

Orar MA Sem I 2018-2019

DISCIPLINE STUDIATE (click pe numele cursurilor pentru descriere)

CADRE DIDACTICE

Prof. Dr. Vintilă MIHĂILESCU

viz-mihailescuVintilă Mihăilescu este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În 1993 obţine titlul de Doctor în Psihologie, cu teza „Ungureni şi pamînteni. O analiză etnopsihologică”. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Franţa, Elveţia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria şi Bulgaria. A desfăşurat o intensă activitate de cercetare la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Domeniile sale de specializare sunt: etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor. Dintre lucrările sale menţionăm: “Fascinaţia diferenţei” (1999), ”Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei”(2000), “Paysans de l’histoire” (coautor, 1992), “Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania” (2002), “Socio-hai-hui prin Arhipelagul România” (2006), “Antropologie. Cinci introduceri”(2006), “Etnografii urbane: cotidianul văzut de aproape” (2009, coordonator), “Scutecele naţiunii şi hainele împăratului: note de antropologie publică” (2013), “Conditia romă şi schimbarea discursului” (2014, coordonat împreună cu Petre Matei). Din 2005 până în 2010 a fost directorul Muzeului Țăranului Român. În 2006 a fost decorat de Preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române.

Cursuri predate: Introducere în discursul antropologic; Cultură materială


1536654_646068525466210_2142401860_nConf. Dr. Cătălin Augustin STOICA

Este conferențiar universitar doctor la Departamentul de Sociologie, Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. În 2005 obţine titlul de Doctor în Sociologie la Universitatea Stanford din SUA. La Facultatea de Ştiinţe Politice este titular de curs al disciplinelor Metode și tehnici de cercetare socială, Stratificare şi inegalităţi sociale, Metodologia anchetei sociologice și Antropologie economică. Este autorul a peste 15 articole și studii apărute în reviste și volume de specialitate în România și străinătate. Printre cele mai importante studii publicate se numără: “Capitalism post-comunist a la roumaine?” (2017), “Old Habits Die Hard? An Exploratory Analysis of Communist-era Social Ties in Post-Communist Romania” (2012), “‘Our Martyrs of 1989 Did not Die for This!’: Political Capitalism in Post-Communist Romania” (2012),   “Faţetele multiple ale nemulţumirii populare: o schiţă sociologică a protestelor in Piaţa Universităţii din ianuarie 2012” (2012),   “Once Upon a Time There Was a Big Party: The Social Origins of the Romanian Communist Party” (2005,2006), “From Good Communists to Even Better Capitalists? Entrepreneurial Pathways in Post-Socialist Romania” (2004), “Re-Membering Romania: Contested Memories and Empty Pedestals” (co-autor, 2004), “Romania’s Failed Attempt at a Revolutionary Myth: Performances and Rituals of Degradation in Ceausescus’ Trial” (1999). Alături de Vintilă Mihăilescu a coordonat volumul “Iarna vrajbei noastre: Protestele din Romania, ianuarie-februarie 2012”. Este coautor al Manualului de Sociologie pentru clasa a XI-a (2006). În perioada 2007-2015 a fost Director General al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS).

Cursuri predate: Antropologie economică


Lect. Dr. Bogdan IANCU

Bogdan Iancu este lector universitar doctor la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. În 2011 a obținut titlul de doctor în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia. A participat la stagii de pregătire şi cercetare la Université Libre de Bruxelles , Paris-X Nanterre, Universita degli Studi di Perugia, Swedish Biodiversity Centre – Uppsala. A participat la cercetări de teren finanţate prin CNCSIS, AFCN, ANCS – Wallonie Bruxelles International.

Este autor si editor al unor volume de specialitate precum “Dobrogea. Identități și crize” (coord. Paideia 2009), “Prima mea călătorie în străinătate” (coord. Art. 2010), “Noi culturi. Noi antropologii” – Lucrările celei de-a VII-a conferințe anuale a Societății de Antropologie Culturală din România (coord. împreună cu Vintilă Mihăilescu şi Monica Stroe. Humanitas. 2012), “La masă cu oamenii Deltei. O cartografiere a practicilor gastronomice(coord. împreună cu Monica Stroe. Coresi. 2012), “The Material Culture (Re)Turn in Anthropology: Promises and Dead-ends” (coord. Humanitas. 2013).

Este membru al consiliului de conducere al Societăţii de Antropologie Socială şi Culturală (SASC) şi organizator al conferinţei naţionale anuale a SASC din 2009, membru al European Association of Social Anthropologists (EASA), membru al American Anthropological Association (AAA).

Cursuri predate: Practica observației; Antropologie vizuală


monica stroeLect. Dr. Monica STROE

Monica Stroe este lector în antropologie în cadrul Departamentului de Sociologie al SNSPA, unde predă din 2011 (cursuri de Antropologia alimentației, Sociologia consumului, Imagine patrimoniala și branding, Metode de elaborare a dizertației) și participă la coordonarea cercetărilor colective de teren din cadrul Masterului de Antropologie și al Masterului de Studii Vizuale și Societate. A absolvit un master în Nationalism Studies la Central European University Budapesta și este doctor în sociologie din 2012. A beneficiat de burse și stagii de formare la Goldsmiths College (University of London), Universitatea din Perugia (Italia), Universite Libre Bruxelles, Observatoire des Politiques Culturelles Grenoble, Universitatea din Trieste (Italia). Are o experiență de cercetare de peste 8 ani, timp în care a lucrat la Centrul de Studii și Cercetări în Domeniul Culturii, în cercetare academică, în cercetare de piață și ca cercetător independent.

Interesele sale de cercetare includ politicile alimentare, reconfigurarea producției alimentare de subzistență, patrimonializarea practicilor și obiectelor alimentare, antreprenoriatul alimentar și consumul. În prezent Monica face parte din echipa de cercetare a proiectului UEFISCDI “Proiecte materiale ale distincției de clasă: o analiză a clasei de mijloc în România post-socialistă din perspectiva culturii materiale”.

Cele mai recente publicații ale sale sunt “Gustul locului: producția de peisaje culturale agro-alimentare în sudul Transilvaniei” (Ed. Tritonic 2016) și ”In Search of Eligibility: Common Agricultural Policy and the Reconfiguration of Hay Meadows Management in the Romanian Highlands” (Martor Journal 2016).

Cursuri predate: Antropologia alimentației; Metode de elaborare a lucrării de dizertație


radu umbres master antropologieLect. Dr. Radu UMBREȘ

Radu Umbreș este doctor în antropologie socială al University College din Londra. În prezent este cercetător post-doctoral in cadrul Institutului Jean Nicod, Ecole Normale Superieure din Paris, sub coordonarea lui Dan Sperber, primind un grant de cercetare de la Fundația Fyssen. Din octombrie 2014, va beneficia de un stagiu post-doctoral în cadrul Colegiului Noua Europă din București. Este licențiat în sociologie al Universității din București și master în sociologie al Universității din Oxford. A ținut cursuri și seminarii în cadrul Universității din București, al University College London, al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, și al Ecole Normale Superieure. Este autorul unei cărți despre antreprenoriat si migrație în România rurală (Lumen 2007), precum și a unor articole și capitole în cărți editate. A susținut prelegeri și prezentări în cadrul unor conferințe internaționale de antropologie și studii cognitive.

Cursuri predate: Antropologie cognitivă; Antropologie socială: rudenie și societate ; Antropologie politică


Prof. Univ. Dr. Rodica ZANE

rodicazan%C3%A9Rodica Zane este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Studii culturale, colectivul de Etnologie, al Facultății de Litere din Universitatea din București. Titlul de doctor în filologie a fost obținut în 2003 cu teza „Codul poetic al colindelor”, coordonată de prof. univ. dr. docent Mihai Pop și prof. univ. dr. Silviu Angelescu. În 2010, a fost profesor invitat la Universitatea Bordeaux Segalen, Franța, apoi profesor asociat la aceeași universitate, între 2010 și 2012, în cadrul Departamentului de Antropologie culturală și Etnologie, unde a susținut cursurile: De la folclor la etnologie în Europa de Est, Postcomunism și viață cotidiană în Europa de Est, Culturi, politici, migrație în Europa de Est, Practici ale cercetării de teren, Antropologie economică, Antropologie politică. În februarie, 2014 a fost profesor invitat al Universității din Pau și Pays de l´Adour. Este membră a centrului de cercetare CNRS ADESS UMR 5185. Domeniile recente de cercetare sunt: migrația și familia transnațională, memoria defuncților, folclorul și construcția identitară, statutul etnologiei în context postcomunist. Dintre lucrările sale menţionăm: „Codul poetic al colindelor”, „Etnologie la timpul prezent”, „Marin Preda. Monografie“, „Album de familie la sărbători” (coordonator).

Curs predat: Etnologia României


Dr. Alexandru DIdincoviciNCOVICI (cadru didactic asociat)

Alexandru Dincovici lector asociat la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Licențiat în științe politice și sociologie, a absolvit masteratul de Antropologie din cadrul SNSPA și este doctor în sociologie din 2013. Predă din 2013 cursul de Antropologie Medicală în cadrul Masterului.
Interesele sale de cercetare se învârt în jurul antropologiei corpului, încorporării, antropologiei medicale, sportului, fenomenologiei și tehnologiei.
Este membru al Societății Sociologilor din România, unde a fondat secțiunea de Sociologia Corpului, și membru al Societăţii de Antropologie Socială şi Culturală (SASC).

Cursuri predate: Antropologia corpului


portretGruia BĂDESCU (cercetător asociat University of Oxford, cadru didactic asociat SNSPA București)

Gruia Bădescu este cercetător asociat la Universitatea din Oxford. Atât cercetarea cât și practica sa profesională în urbanism și dezvoltare urbană sunt centrate pe relația dintre spațial și social, explorând tematici precum reconstrucția urbană, spațiul public, orașul post-socialist, orașul post-conflict, cu un focus pe legătura dintre transformări urbane și procesul de a lucra cu un trecut dificil. A absolvit în 2009 masterul de design urban și științe sociale al Cities Programme de la London School of Economics and Political Science (LSE) și a făcut doctoratul la Centrul de Cercetări pe Conflicte Urbane de la Universitatea din Cambridge. Teza sa de doctorat a explorat legătura dintre urbanism și emoții politice în reconstrucția urbană din fosta Iugoslavie. În prezent este cercetător în cadrul echipei proiectului AHRC-Labex ”Criminalizarea trecuturilor dictatoriale din Europa și America Latină în perspectivă globală”. Proiectul lui Gruia analizează comparativ și transnațional circulatia practicilor de memorializare a centrelor de detenție în sudul Americii Latine și în Europa de Sud-Est. Pe lângă cercetare, a lucrat în design urban și dezvoltare urbană în România, Georgia, Armenia și Republica Moldova. Din 2012, a ținut cursuri și seminarii la Cambridge,a organizat pentru LSE ateliere interdisciplinare de urbanism la Sarajevo și București, iar din 2015 a fost Lector în Geografie Umană la Universitatea din Oxford, unde acum este cercetător. Ultimele publicații apărute sunt articolul ‘(Post) colonial Encounters in the Post-Socialist City: Reshaping Urban Space in Sarajevo’ (2016) apărută în Geografiska Annaler: Series B, Human Geography, 98 (4), pp. 321-329 și capitolul ‘Post-War Reconstruction in Contested Cities: Comparing Urban Outcomes in Sarajevo and Beirut’ (2017), apărut în cartea Rethinking Planning and Urban Geopolitics in Contested Cities, editori Jonathan Rock-Rokem and Camilo Boano, London: Routledge.

Cursuri predate: Teritoriu și politici ale spațiului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: