Cultură materială

Lect. Bogdan Iancu

Lect. Monica Stroe

cropped-catelu-9522

Cursul își propune să familiarizeze studenții cu abordările antropologice ale culturii materiale și consumului. Vom investiga practicile, relațiile și ritualurile prin care lucrurile – de la veselă, obiecte de valoare, tehnologie de uz domestic – devin semnificative social și cultural și în ce fel oameni și obiecte se definesc reciproc. Discuțiile vor fi susținute de lectura unor lucrări clasice de antropologie și teorie socială, precum și a unor etnografii recente ale societăților occidentale capitaliste și postsocialiste.

 

Vom căuta să răspundem următoarelor întrebări:

·       Cum se creează valoarea sau semnificația obiectelor în diferite contexte sociale, de la obiectele mobilizate în cadrul migrațiilor și până la cele cu valoare sentimentală sau cele pe care le reparăm sau îngrijim?

·       Ce fel de înțelegeri pot aduce cu privire la chestiuni de structură socială, identitate de clasă, valori și moralitate sau procese de schimbare în anumite momente istorice?

·       Care sunt elementele care definesc, induc, produc și reproduc prin prisma obiectelor / mobilierului etc. idei despre confort?

·       În ce fel poate deveni un exponat de muzeu un obiect cu o biografie complicată?

Cursul se va concentra pe explorarea culturii materiale din mediul domestic.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: