Lect. Bogdan Iancu
Lect. Monica Stroe
Cursul își propune să familiarizeze studenții cu abordările antropologice ale culturii materiale și consumului. Vom investiga practicile, relațiile și ritualurile prin care lucrurile – de la veselă, obiecte de valoare, tehnologie de uz domestic – devin semnificative social și cultural și în ce fel oameni și obiecte se definesc reciproc. Discuțiile vor fi susținute de lectura unor lucrări clasice de antropologie și teorie socială, precum și a unor etnografii recente ale societăților occidentale capitaliste și postsocialiste.
Vom căuta să răspundem următoarelor întrebări:
· Cum se creează valoarea sau semnificația obiectelor în diferite contexte sociale, de la obiectele mobilizate în cadrul migrațiilor și până la cele cu valoare sentimentală sau cele pe care le reparăm sau îngrijim?
· Ce fel de înțelegeri pot aduce cu privire la chestiuni de structură socială, identitate de clasă, valori și moralitate sau procese de schimbare în anumite momente istorice?
· Care sunt elementele care definesc, induc, produc și reproduc prin prisma obiectelor / mobilierului etc. idei despre confort?
· În ce fel poate deveni un exponat de muzeu un obiect cu o biografie complicată?
Cursul se va concentra pe explorarea culturii materiale din mediul domestic.